Czekoladowe ciasto z prostą dekoracją to hit na Walentynki. Ten deser zawsze się udaje
Z upieczeniem tego ciasta poradzi sobie każdy. Brownie nie potrzebuje żadnych umiejętności cukierniczych, a dekoracja z cukru pudru to coś, z czym poradzą sobie nawet dzieci. To doskonałe ciasto na Walentynki, wszak czekolada jest jednym z najsilniejszych afrodyzjaków, a cukrowe serduszko sprawi, że całość będzie nie tylko smaczna, ale i efektowna.
Jak zrobić brownie na Walentynki?
Brownie to proste ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady i masła, dzięki czemu jest intensywne w smaku i mocno czekoladowe. Czas pieczenia brownie to 25-30 minut. Wszystko zależy od tego, jak mocno wypieczone ciasto lubisz. Jeśli jesteś fanem wylewającego się wręcz czekoladowego wnętrza, trzymaj ciasto w piekarniku nieco krócej, nawet ok. 20 minut Ważne jest jednak, aby brownie nie przesuszyć. Cały jego sekret tkwi w wilgotnym, mocno czekoladowym wnętrzu.
Przepis: Kostka brownie
Pomysł na pyszne kostki czekoladowe z cukrową dekoracją.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 359 w każdej porcji
Składniki
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaJajka zmiksuj z cukrem. W rondelku rozpuść masło i czekoladę, dobrze wymieszaj. Lekko przestudź i dodaj do jajek. Wymieszaj, dodaj mąkę i wymieszaj łyżką ciasto. Ciasto wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
- Dekorowanie ciastaWystudzone ciasto pokrój na kwadraty. Na każdym kładź wycięte z papieru serce i posypuj cukrem pudrem.
Gotowe kostki brownie oprószone cukrem pudrem można przełożyć do papierowych papilotek. Tak podane będą wyglądały niczym pralinki.
Czekoladowe ciasto na walentynki w wersji... na ostro
Pozostając w walentynkowym klimacie i bazując na powyższym przepisie na kostkę brownie z cukrowymi serduszkami, można nieco podkręcić temperaturę i dodać do ciasta płatki chili. Czekolada i ostra papryczka to para, która się doskonale dogaduje w deserach, tworząc niebanalne połączenie. Zresztą ostra papryczka, jedzona w umiarze, również jest zaliczana do produktów wzmagających ochotę na miłość.
Aby zrobić brownie z chili, dosyp przyprawę do ciasta (nie przesadź z ilością), albo wykorzystaj do zrobienia ciasta gotową gorzką czekoladę z chili – takie czekolady są dostępne w marketach.
Idąc tym tropem, ciasto możesz aromatyzować również innymi dodatkami. Może to być np. skórka otarta z pomarańczy, ale też wanilia czy olejek migdałowy.